Міф у культурному просторі міста Луцька - Гребенюк, Арсен; Grebenyk, Arsen (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
Розглядаються роль і прояви міфологічного мислення в сучасній культурі на прикладі міста Луцька. Вказується, що простір сучасного міста семиотично, наповнено знаками. Його розуміння стає доступним для жителя міста через міф. Аналізуються певні просторово-часові координати міфологічного образу міста і його частин, окремих місць. Розглядається архетипічна модель світу з властивим їй діленням світу на "впорядкований" і "хаотичний". Опозиції міста утворюють проекцію міського простору в простір культури, яка, у свою чергу, сприяє утворенню нових міських міфів. Досліджується питання адаптації міфологічного мислення до техногенного життя міста, зокрема раціоналізація явищ, що сприймаються як надприродні. Аналізуються найбільш яскраві приклади новітніх міфів в контексті останніх соціокультурних процесів.
Myth in Сultural Space of Lutsk City
Keywords: міф; myth; міфологія; mythology; Луцьк; Lutsk; розвиток міста; the city's development