Загальний огляд сервісу туристичної інфраструктури міста Луцька для туристів з обмеженими можливостями - Єрко, Ірина Володимирівна; Гринасюк, Анастасія Русланівна; Дем'янчук, Олена Григорівна; Мельник, Надія Вікторівна (My University, 2021)
Сфера обслуговувань, як галузь, вже зайняла важливе місце в секторі світової економіки. Туристична індустрія загалом нині має тенденцію до швидкого розвитку. Туризм у практичному сенсі цього значення має безліч розгалужень. Людина може обрати організований тур, або спланувати поїздку самостійно. Все це поділятиметься за: тривалістю, метою подорожі, довжиною маршруту, кількістю осіб, тощо. З плином часу залишається все менше неосвоєних куточків планети, куди б не потрапили туристи. Відповідно, стрімко розвивається індустрія гостинності, яка включає в себе засоби розміщення та харчування. Поряд з цим розширюються мережі транснаціональних компаній збільшуючи власний оборот та кількість клієнтів. Все це має прямий вплив на розвиток бізнесу будь-якої величини - малого, середнього та великого. Про те не кожна людина має можливість подорожувати повноцінно через певні фізичні обмеження у рухливості, сприйняття світу, тощо. Світова туристична індустрія прагне зробити туризм приємним для всіх людей, незалежно від віку, фізичних особливостей, наприклад, для користувачів інвалідного візка, осіб із захворюванням органів слуху чи зору, для вагітних жінок, батьків із дітьми, осіб, що відновлюються після нещасних випадків або інших хвороб. Доступна інфраструктура, об‘єкти та послуги на місці відпочинку, інформативність тощо дадуть можливість залучити нову категорію туристів. Питання доступного туризму відкрите й лишається на стадії вивчення. Категорійний апарат не має одного значення, що підкреслює недостатню увагу до цієї проблеми. Доступний туризм (accessible tourism), туризм для усіх (tourism for all), інклюзивний туризм (inclusive tourism) – ці терміни найбільше використовуються як у вітчизняних, так і зарубіжних дослідженнях й означають соціальне право, яке мають усі громадяни на вільне чи безперешкодне пересування та користування туристичними послугами та товарами.
Keywords: туризм; туристична інфраструктура; сфера обслуговування; туристи з обмеженими можливостями; туристична індустрія; доступний туризм; м.Луцьк; Волинська область