Стратегії суспільно-географічного розвитку туристичної діяльності в транскордонному регіоні - Грицку, Вероніка; Hrytsku, Veronika (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті виявлено особливості стратегічного розвитку туристичної діяльності в умовах транскордонного Буковинського (Чернівецького) регіону та управління ним. Основна мета роботи – обґрунтування стратегій суспільно-географічного розвитку туристичної діяльності на засадах стратегічного управління, планування й прогнозування, а завдання – виявлення особливостей розвитку туристичної діяльності та управління ним у транскордонному регіоні. Для кращого формулювання системи узгоджених цілей регіонального розвитку й туристичної діяльності потрібно враховувати п’ять основних вимог, що називаються SMART-детермінантами. Ідеться про підвищену конкуренцію в системі надання туристичних продуктів і послуг. У статті виявлені основні детермінанти або обмеження їх здійснення, а також обґрунтовано групи стратегій розвитку туристичної діяльності на суспільно-географічних засадах. Останнє зумовлено перевагами методології суспільної географії, яка дає змогу органічно поєднувати природну й соціально-економічну її складові частини. Отримані висновки становлять основу для продовження наукових розробок у цьому напрямі.В статье определяются особенности стратегического развития туристической деятельности в условиях трансграничного Буковинского (Черновицкого) региона и управления им. Основной целью работы является обоснование стратегий общественно-географического развития туристической деятельности на основе стратегического управления, планирования и прогнозирования, а основная задача – выявление особенностей развития туристической деятельности в трансграничном регионе и управление им. Для лучшей формулировки системы согласованных целей регионального развития и туристической деятельности необходимо учитывать пять основных требований, называемых SMART-детерминантами. Речь идет о повышенной конкуренции в системе предоставления туристических продуктов и услуг. В статье наводятся основные детерминанты или ограничения их осуществления, а также обосновываются группы стратегий развития туристической деятельности на общественно-географических принципах. Последнее обусловлено преимуществами методологии общественной географии, которая позволяет органично сочетать естественную и соціальноэкономическую ее составляющие. Полученные выводы составляют основу для продолжения научных разработок в этом направлении. The article reveals the peculiarities of the strategic development of tourist activity in the conditions of the cross-border Bukovinian (Chernivtsi) region and its management. The main objective of the article is to justify the strategies of social and geographical development of tourism activity on the principles of strategic management, planning and forecasting, and the main objective of the article is to identify the features of tourism development and management in the cross-border region. In order to better formulate the system of agreed goals of regional development and tourism activity, it is necessary to take into account the five main requirements, called SMART-determinants. It is about increased competition in the system of providing tourist products and services. The article identifies the main determinants or restrictions of their implementation, as well as grounded groups of strategies for the development of tourism activity on a socio-geographical basis. The latter is due to the advantages of the methodology of social geography, which allows the organic combination of its natural and socio-economic components. The obtained conclusions form the basis for the continuation of scientific developments in this direction.
Strategies for Socio–Geographical Development of Tourism in the Cross-Border Region
Keywords: туристична діяльність; стратегії розвитку; транскордонний регіон; суспільно-географічний; перспективи; tourism activity; development strategies; cross-border region; socio–geographical; perspectives