Особливості психологічного супроводу військовослужбовців на етапі ранньої реабілітації - Литвинюк, Світлана Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Представлене магістерське дослідження містить в собі теоретико-методологічний аналіз психологічних чинників впливу на психологічний стан військовослужбовців під час ранньої реабілітації. Подано психологічне обгрунтування необхідності ранньої реабілітації, охарактеризовано детермінанти впливу на психологічний стан військовослужбовців, зазначена важливість психологічного супроводу військовослужбовців як чинник запобігання розвитку посттравматичного стресового розладу Емпіричне дослідження було спрямоване на виявлення кореляцій між соціально-демографічними факторами (вік, сімейний стан), професійними факторами (військовий статус, термін служби) та психологічним станом респондентів, їх резильєнтністю та здатністю до адаптації. Аналіз результатів показав значну кількість респондентів, які демонструють високий рівень проявів посттравматичного стресового розладу (ПТСР), дистресу, депресії та тривоги. Розроблено програму психологічного супроводу військовослужбовців на етапі ранньої реабілітації як систему пріоризації, враховуючи складність їх психологічного стану. Результати дослідження можуть бути використані в практиці психолога, що працює з військовослужбовцями на ранньому етапі реабілітації для визначення пріоритетних категорій та напрямків роботи, спрямованих на покращення адаптації.
Keywords: психологічний супровід; рання реабілітація; травмуючі події; психологічна реабілітація; адаптація; військовослужбовці; дистрес; депресія; тривога; посттравматичний стресовий розлад