Проблеми соціально-економічного стану сільського населення Івано-Франківської області (географічні аспекти) - Джаман, Василь; Ковбас, Іван; Dzhaman, Vasiliy; Kovbas, Ivan (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Сучасний соціально-економічний розвиток країни характеризується занепадом усіх сфер життєдіяльності населення. При цьому вочевидь найбільший тягар перехідного періоду відчуває сільська місцевість. У статті розглянуто географічні аспекти проблеми депопуляції сільського населення Івано-Франківської області як індикатора економічного й соціального становища регіону; територіальні особливості рівня зайнятості селян у суспільному виробництві та в особистому підсобному господарстві; географію зайнятості: а) у межах «свого» населеного пункту, б) за межами свого поселення, у тому числі за кордоном; структуру зайнятості сільського населення за видами економічної діяльності; наявність об’єктів господарської діяльності в сільській місцевості та їх галузеву структуру. Contemporary socioeconomic development of the country is characterized by noticeable qualitative and quantitative changes for the worse in almost all spheres of the population life and activity. It is obvious that the heaviest burden of the transition period falls on the countryside. The article describes the geographical aspects of the problem of Ivano-Frankivska oblast rural depopulation as an indicator of economic and social situation in the region; territorial features of peasants employment in social production and in private subsidiary farming; geography of employment: a) within «their» village, b) outside their settlements, including abroad; structure of rural employment by economic activity; objects of economic activity in rural areas and their industrial structure.
Problems of Socioeconomic Status of Ivano-Frankivska Oblast Rural Population (Geographical Aspects)
Keywords: сільська місцевість; сільське населення; народжуваність; смертність; депопуляція; міграція; зайнятість населення; структура зайнятості; countryside; rural population; fertility; mortality; depopulation; migration; employment; structure of employment