Соціальні послуги особам з інвалідністю в умовах воєнного стану - Чикун, Іван Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження: визначити особливості надання соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану та сформувати пропозиції щодо їх вдосконалення і розвитку. Об’єкт дослідження: соціальні послуги особам з інвалідністю. Предмет дослідження: особливості надання соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану. У роботі визначено особливості вразливості осіб з інвалідністю в умовах воєнного стану. Зазначено, що особи з інвалідністю відносяться до вразливих груп населення, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини. Окреслено чинники, які підсилюють їх вразливість. Звернено увагу на багатофакторність соціальних характеристик та можливість поєднання декількох вразливостей, що посилює потребу надання соціальних послуг, ураховуючи потреби та чинники вразливості зазначеної соціально незахищеної групи населення. Окреслено основні види, принципи та особливості надання соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану. Здійснено аналіз функціонування системи соціальних послуг особам з інвалідністю в Україні. Визначено цифрові можливості надання соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану на державному, регіональному і локальному рівнях. Проаналізовано досвід Департаменту соціальної політики Луцької міської ради щодо забезпечення соціальної підтримки і надання соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану. Розроблено рекомендації як пропозиції щодо вдосконалення і розвитку соціальних послуг особам з інвалідністю в умовах воєнного стану.
Keywords: воєнний стан; вразливі групи населення; надавач соціальної послуги; особа з інвалідністю; отримувач соціальної послуги; соціальні послуги