Особливості управління ресторанним підприємством в умовах конкуренції - Масюк, Максим Сергійович (My University, 2025)
У магістерській роботі досліджено теоретичні, методичні та практичні засади підвищення ефективності системи управління сучасним ресторанним підприємством у контексті зростаючої конкуренції на ринку послуг громадського харчування. Розглянуто теоретико-методологічні засади дослідження управління ресторанними підприємствами, уточнено понятійно-термінологічний апарат, досліджено еволюцію та трансформацію моделей управління у сфері ресторанного господарства України в умовах ринкової економіки. Розкрито сутність процесного підходу в управлінні, його значення для формування ефективних бізнес-процесів і підвищення якості обслуговування. Здійснено детальну характеристику організаційно-економічного стану підприємства, його структури, кадрового складу, матеріально-технічної бази і позицій на локальному ринку ресторанних послуг. На основі зібраних даних проведено оцінку діючої системи управління, виявлено її сильні та слабкі сторони, проаналізовано стиль керівництва, систему комунікацій, мотиваційні механізми, розподіл функцій та ефективність прийняття управлінських рішень. На основі проведеного аналізу розраховано показники ефективності управління підприємством, серед яких – продуктивність праці, рентабельність, коефіцієнти використання ресурсів, індекс задоволеності персоналу та клієнтів. Результати показали, що при збереженні стабільних фінансових показників потенціал розвитку ресторану використовується не повністю, що зумовлює необхідність переходу до процесної моделі управління. В рамках цього підходу здійснено оцінку стратегічного потенціалу ресторанного закладу, зокрема визначено його можливості у сфері сервісних інновацій, маркетингової диференціації, формування унікальної клієнтської пропозиції та удосконалення корпоративної культури. Розроблено практичні рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення системи управління ресторанним підприємством «***************». Основну увагу приділено формуванню інноваційної моделі управління, орієнтованої на підвищення якості обслуговування та ефективності взаємодії всіх підрозділів. Доведено, що ефективне управління ресторанним підприємством в умовах конкуренції потребує системного підходу, який поєднує економічну доцільність, інноваційність, сервісну орієнтацію та стратегічне бачення розвитку. Саме впровадження сучасних управлінських технологій і формування культури якості є ключовими чинниками успіху ресторану «***************» у динамічному конкурентному середовищі.
Keywords: управління; ресторанне підприємство; конкуренція; інноваційна модель управління; якість обслуговування