Художній геній і ментальний досвід - Мовчан, Віра; Movchan, Vira (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Висвітлено феномен художньої геніальності як вияв здатності продуктивної уяви до формування досконалих мистецьких творів. Закономірності художньої творчості проаналізовано за діалектикою індивідуальних та всезагальних образно-формувальних умінь. Генеза останніх пов’язується з міфологічною свідомістю як вихідною ланкою формувальної здатності психіки. The article deals with artistic geniality as an expression of the ability of productive imagination to form perfect artistic works. Regularities of artistic activities are analysed in the dialecties of individual and general artistic forming skills. The henesis of the latter is connected with mythologic consciousness as a starting point of formation abilities of psychics.
Artistic Genius and Mental Experience
Keywords: геніальність; geniality; творча інтуїція; creative intuition; натхнення; inspiration; образна; artistic; формувальна; formational; репродуктивна уява; reproductive types of imagination