Модуси привітання в українській та англійській кооперативній комунікативній поведінці - Корольов, Ігор Русланович; Korolyov, I. R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті визначено поняття кооперативна комунікація; схарактеризовано привітання як один із різновидів дискурсивних практик у кооперативній комунікативній поведінці. Окрему увагу приділено виявленню основ¬них типів модусів (увічливості, нейтральності, фамільярності) вербальних (не)формальних форм привітань в українській та англійській кооперативній комунікативній поведінці; з’ясуванню базових вербальних форм привітань українців й англійців у модусах ввічливості, нейтральності та фамільярності, зокрема встановленню універсальних і національно-специфічних властивостей окремих типів вербальних (не)формальних форм при¬вітань українців і англійців. Наявність різноманітних висловлювань для привітань у кооперативній комуніка¬тивній поведінці українців й англійців пов’язана з тим, що вони вживаються в інституційних і неінституційних дискурсивних практиках інтерактантами, які відрізняються за віком, соціальним статусом, за ґендерними та психологічними ознаками тощо. The article describes the phenomenon of cooperative communication, in particular defines the concept of cooperative communication. We characterized greeting as a form of discursive practices in cooperative communicative behavior. Special attention is given to identifying the main types of modes (politeness, neutrality, familiarity) verbal (in)formal greeting forms in English and Ukrainian cooperative communicative behavior; clarify the basic verbal greeting forms of the Ukrainians and English in the modes of politeness, neutrality and familiarity. In particular this article identifies universal and national-specific features of individual types of verbal (in)formal greeting forms of the Ukrainians and English. The presence of a variety greeting statements in a cooperative communicative behavior of the Ukrainians and English related to the fact that they are used in institutional and non-institutional discursive practices by interaktants, who have different age, social status, gender and psychological characteristics, etc.
Modes of Greeting in Ukrainian and English Cooperative Communicative Behavior
Keywords: привітання; greeting; модус комунікативної поведінки; modes of communicative behavior; кооперативна комунікація; cooperative communication