Мутант томату з повною чоловічою стерильністю та збереженою жіночою фертильністю - Лісовська, Тетяна Павлівна; Коцун, Лариса Олександрівна; Кузьмішина, Ірина Іванівна; Lisovska, Tetiana P.; Kotsun, Larysa O.; Kuzmishyna, Iryna I. (Селекційно-генетичного інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення ; Одеське обласне відділення українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова, 2012)
В роботі представлені результати цитологічного і генетичного аналізу нової мейотичної мутації томату (Lycopersicon esculentum Mill.). Цитологічний аналіз показав нормальний перебіг мейозу до анафази ІІ, після якої відбувався додатковий поділ мейозу без S – періоду. Мутація amd (additional meiotic division) має моногенний рецесивний характер успадкування. Мутантні рослини виявили повну чоловічу стерильність але нормальну жіночу фертильність.

This paper presents the results of cytological and genetic analysis of new meiotic mutant of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Cytological analysis revealed the normal course of meiosis until anaphase II, after which there is an additional second division of meiosis without S - phase. It monogenic recessive nature of inheritance of mutations amd (additional meiotic division). Mutant plants exhibit full male sterility but normal female fertility.
The mutant tomatoes with complete male sterility and sustained female fertility
Keywords: мейоз; томат; мейотичний мутант