Теретичні засади формування розвивального освітнього середовища початкової школи України - Смолюк, Світлана Володимирівна; Smoliuk, Svitlana V. (Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Державний вищий навчальний заклад "Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника, 2015)
У статті на основі аналізу науково-педагогічних праць обґрунтовано сутнісну характеристику розвивального освітнього середовища початкової школи. Здійснено аналіз ключових понять дослідження: освітнє середовище, розвивальне навчання, розвиток особистості, соціалізація, адаптація та ін. Подано графічне представлення поняття «середовище» у взаємодії з іншими категоріями: світ, простір, умова, оточення, місце, реальна подія тощо. Автор трактує розвивальне освітнє середовище початкової школи як систему психолого-педагогічних, матеріально-технічних, санітарно-гігієнічних, організаційних та інших умов, що забезпечують ефективну соціалізацію та розвиток особистісних цінностей учня в навчально-виховному процесі початкової школи. On the basis of analysis of scientific and pedagogical work essential characteristic of the developing of the educational environment of the primary school is proved. Made the analysis of the key concepts of the study: educational environment, developing education, development of the personality, socialization, adaptation, and others. Posted graphical representation of the concept of "environment" in collaboration with the other categories: light, space, condition, environment, place, event, actual event, etc. The author treats the developmental educational environment of the primary school as a system of psychological and pedagogical, logistical, sanitary, organizational and other conditions for the effective development of the socialization and personal values of the pupil in the educational process in the elementary school.
Theoretical base of the developing of the educational environment of the primary Ukrainian school
Keywords: педагогічний процес; освітнє середовище; освітній простір; початкова школа України; розвиток і саморозвиток особистості учня; educational process; educational environment; educational space; primary Ukrainian school; development and self-development of the individual pupil