Обліково-аналітичне забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками підприємства в сучасних умовах господарювання - Яковлюк, Артем Леонідович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі магістра розкрито основні теоретико-методичні та прикладні засади організації обліково-аналітичного забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками підприємства. Метою дослідження є розробка та систематизація науково-теоретичних підходів та практичного інструментарію щодо організації обліково-аналітичного забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками підприємства у сучасних умовах ведення бізнесу. У випускній кваліфікаційній роботі магістра досліджено теоретико-методичні засади обліково-аналітичного забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками підприємства, зокрема визначено економічну сутність та класифікацію таких розрахунків, охарактеризовано міжнародний досвід їх облікового формування, а також інформаційне та нормативно-правове забезпечення їх обліку і контролю. Подано економіко-організаційну характеристику діяльності базового підприємства, охарактеризовано облік розрахунків з покупцями і замовниками, а також проведено їх аналітичне дослідження у звітному періоді. В роботі окреслено шляхи удосконалення організації обліково-аналітичного забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками, зокрема за допомогою застосування сучасних інформаційних технології в частині раціоналізації процесу внутрішнього контролю таких витрат підприємства. Елементи розроблених автором рекомендацій та пропозицій знайшли прикладне впровадження при формуванні облікової політики базового підприємства. В підсумку практичне значення отриманих результатів дослідження полягає у тому, що розроблені у роботі рекомендації спрямовані на вдосконалення теоретико-методичних і прикладних засад обліково-аналітичного забезпечення розрахунків з покупцями і замовниками та можуть бути впроваджені в господарську діяльність суб’єктів господарювання з метою покращення її результативності.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; сучасні інформаційні технології; сучасні інформаційні технології; цифровізація; покращення обліково-аналітичного і контрольного процесів