Еколого-господарська оцінка сучасного стану ландшафтів Волинської області - Міщенко, Олена Віталіївна; Mishchenko, Olena V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Розташування Волинської області у двох ландшафтних зонах зумовили формування неоднорідних фізико-географічних умов, різні ступені просторового освоєння й строкатість видів природокористування. Групування ландшафтів за їх функціональним призначенням й рівнем антропогенних навантажень дозволило оцінити їх антропогенну перетвореність й екологічну збалансованість. Рівень антропогенної перетворюваності ландшафтів Волинської області має зональний характер й понижується з півдня на північ. Більша частина області (в межах Волинського Полісся) має екологічно збалансовану і середньозбалансовану структуру ландшафтів. Висока сільськогосподарська освоєність 6 адміністративних районів, які розташовані в межах Волинської височинної області забезпечила формування екологічно не збалансованої структури ландшафтів цієї території. Серед провідних оптимізаційних заходів запропоновано розширити мережу природоохоронних територій, що забезпечить екологічну рівновагу між природними та природно-антропогенними системами їх відтворення і збереження.

The fact that Volyn region is located in two landscaped zones led to the formation of heterogeneous physically geographical conditions, different levels of spatial development and diversity of usage of nature. We Grouped the landscapes according to their functionality and the level of anthropogenic stress that make possible evaluate their anthropogenic alteration and ecological balance. The level of anthropogenic landscapes alteration of Volyn region has a zonal character and decreases from south to north. Most of the area (within Volyn Polissya) is environmentally balanced and moderately balanced landscapes structure. High agricultural development of 6 administrative districts, which are located within the area of Volyn highland formation provided environmentally not balanced structure of the landscape. One of the the leading optimization measures is to expand the network of protected areas that provide natural ecological balance between man-made and natural systems, their reproduction and conservation
Keywords: Волинська область; антропогенна перетвореність ландшафтів; екологічна стабільність ландшафтів; еколого-господарський баланс ландшафтів; Volyn region; anthropogenic alteration of landscapes; ecological stability of landscapes; ecological and economic balance of landscape