Організація та особливості функціонування державного управління Німеччини: досвід для України - Усик, Назарій Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексне дослідження організаційної структури та принципів функціонування системи державного управління Федеративної Республіки Німеччина в умовах цифрової трансформації, федералізму та адміністративних реформ. Аналізуються основні етапи модернізації публічного сектору в Німеччині, зокрема впровадження електронного урядування (e-Government), концепцій «Адміністрація 4.0» та стратегії відкритих даних. Розкрито роль ключових інституцій, таких як Федеральне міністерство внутрішніх справ та Федеральне управління інформаційних технологій, у реалізації цифрових проєктів. Особливу увагу приділено співвідношенню між централізацією та децентралізацією в межах німецького федералізму, а також механізмам координації між федеральним, земельним та муніципальним рівнями влади. У роботі проаналізовано досвід Німеччини з точки зору його застосовності до українських реалій. Виділено низку рекомендацій щодо адаптації елементів німецької моделі державного управління в контексті європейської інтеграції України, удосконалення цифрових адміністративних послуг та підвищення ефективності публічного управління
Keywords: державне управління; цифрова трансформація; федералізм; адміністративна реформа; публічна служба; електронне урядування; децентралізація; досвід