Профілактика ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків. - Степаненко, Вікторія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У статті споживачі ін’єкційних наркотиків / люди, які вживають наркотики ін’єкційно, розглядаються як група підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ. Профілактику ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків представлено як комплекс заходів, спрямованих на стримування поширення ВІЛ, розвиток формування та підтримку у них соціальних навичок. Зазначено, що у зв’язку з війною інструменти подолання ВІЛ-епідемії зазнали ушкоджень, що загрожує життю і здоров’ю представників уразливих груп населення. Звернено увагу, що у зв’язку з активністю бойових дій, тимчасовою втратою адміністративного контролю над частиною території України, міграцією, постійним руйнуванням інфраструктури, відсутня можливість отримання повної інформації про рівень ураження населення, спостерігаються ускладнення логістики надання послуг із профілактики ВІЛ серед груп підвищеного ризику щодо інфікування. Окреслено перспективні напрями профілактики ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків, зокрема реалізація міжнародних соціальних проєктів в контексті співпраці громадських об’єднань, неурядових та державних організацій, спрямованості їх діяльності на збереження життя і здоров’я людей, які живуть з ВІЛ, та представників уразливих груп, поновлення надання їм послуг, відновлення інфраструктури. Зазначено види заходів, які можуть бути реалізовані в процесі надання профілактичних послуг людям, які вживають наркотики ін’єкційно: обмін/видача шприців; замісна підтримувальна терапія; тестування на ВІЛ та консультування; профілактика і лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, видача презервативів, адресна інформація, навчання і комунікація для людей, які вживають наркотики ін’єкційно, та їхніх сексуальних партнерів, профілактика, вакцинація, діагностика та лікування вірусних гепатитів, туберкульозу тощо. Висвітлено принципи організації і стратегії профілактики ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків. Звернено увагу на наслідки вживання опіоїдів ін’єкційно, потребу надання інтегрованих послуг у таких випадках щодо скорочення вживання ПАР, попередження подальшої передачі інфекцій, що передаються через кров, залучення до надання послуг із профілактики різних фахівців тощо.
Keywords: профілактика; ВІЛ; споживач ін’єкційних наркотиків / людина яка вживає наркотики ін’єкційно; соціальний працівник; залежність від ПАР; програма зменшення шкоди; замісна підтримувальна терапія