Асоціативна методика навчання іноземної мови в інклюзивному класі. - Семенюк, Антоніна Афанасіївна; Малаховська, Ярина (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті визначено поняття‘метод асоціативних символів’ (МАС) та описано суть асоціативної методики, їїфункціональність і значення для навчання іноземній мові дітей з психофізичними особливостями зокрема та інклюзивної освіти загалом. Розглянуто основні навички, які допомагає розвинути ця методика у ході оволодіння іноземною мовою й охарактеризованоїї переваги та недоліки саме в інклюзивному класі. Окресленоможливості, які дають асоціації для вирішення проблем упроцесі навчання учнів з психофізіологічними порушеннями. МАС– це метод «живого» викладання, ігровий метод, це мова рухів, жестів, міміки. Він дозволяє дитині пізнавати світ у живому спілкуванні, що і є головною перевагою цього методу, тому що дитина вчиться, не втомлюючись. Ця методика розвиває навички та вміння учнів, стимулює їхню увагу, покращує запам’ятовування, підштовхує до створення нових оригінальних ідей та смислових зв’язків. МАС в основному націлений на вивчення іншомовної лексики й не потребує використання спеціальних технологій.
Keywords: інклюзивна освіта; метод асоціативних символів; аналізатор; діти з психофізичними порушеннями; гра; іноземна мова; 373.5.016.:81’243 (7)