Сучасні кліматичні зміни у м. Луцьк - Михалюк, Анастасія Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Наукове дослідження присвячене аналізу тенденцій змін кліматичних характеристик у м. Луцьк (метеостанція (далі – МС) Луцьк) в ХХІ ст. (упродовж 2001−2020 рр.). Для цього було: вивчено теоретико-методологічні основи досліджень сучасних змін клімату; дано загальну характеристику природних умов м. Луцька; зʼясовано річний режим і тенденції змін річних і місячних величин тривалості сонячного сяйва; проаналізовано річний і багаторічний режими температури атмосферного повітря; виявлено багаторічну динаміку кількості опадів та їх внутрішньорічний розподіл; зʼясовано багаторічні та внутрішньорічні зміни відносної вологості повітря; визначено зміни тривалості метеорологічних пір року; здійснено оцінку значущості лінійних трендів досліджуваних параметрів. Наукове дослідження здійснювалося з використанням методів камеральної обробки статистичних даних Волинського обласного центру з гідрометеорології (далі – ВОЦГМ): порівняльного аналізу, математико-статистичного, графічного. Упродовж 2001−2020 рр. в Луцьку простежуються тенденції: 1) зростання тривалості сонячного сяйва в січні, березні, квітні, червні, серпні, вересні, влітку, восени та в цілому за рік і зменшення значень у лютому, травні, липні, листопаді, грудні, взимку та навесні; 2) зростання середньорічної, сезонних та середньомісячних температур повітря (у всі місяці року, крім липня і травня); 3) зростання зимових і весняних сум опадів, а також кількості опадів у січні, травні, червні, грудні та їх зменшення влітку й восени, в лютому, березні, квітні, липні, серпні, вересні; 4) зниження середньорічного й середньомісячних значень відносної вологості повітря (крім травня, грудня), сезонних значень влітку і навесні; 5) суттєві зменшення тривалості зими і збільшення тривалості літа.
Keywords: відносна вологість повітря; клімат; метеорологічна пора року; Луцьк; опади; погода; температура повітря; тривалість сонячного сяйва