Туристично-рекреаційний потенціал музеїв закладів професійно-технічної освіти Волинської області - Єрко, Ірина Володимирівна; Мельник, Надія Вікторівна; Качаровський, Роман Євгенович; Дем'янчук, Олена Григорівна (My University, 2022)
Визначено туристично-рекреаційний потенціал музеїв закладів професійно-технічної освіти Волинської області в умовах децентралізації. Звернуто увагу на визначенні основних правових аспектів, що регулюють процеси їх утворення та функціонування. Проаналізовано геопросторове розміщення їх мережі на Волині в розрізі нових адміністративно-територіальних районів та об’єднаних територіальних громад. Подано типізацію цих закладів. Визначено головні завдання в туристично-рекреаційному комплексі волинського краю. Виокремлено проблемні моменти функціонування цих закладів та запропоновано шляхи їх вирішення. Цілями статті є визначення туристично-рекреаційного потенціалу музейних закладів професійно-технічної освіти Волинської області в умовах децентралізації. Досліджено, що на території області функціонує сім музейних закладів професійно-технічної освіти, вони розташовані у Володимир-Волинському, Луцькому та Ковельському районах. За профілями наявні музеї етнографічні, що становлять 71,4 % та історичні, що становлять – 28,6 % відповідно. Середній коефіцієнт забезпеченості шкільними музеями по Волинській області становить 0,00773 од/км2. Для успішної діяльність музейних закладів професійно-технічної освіти Волинської області потрібно вирішити питання, які пов’язані із збільшенням площі музейних установ, оновленням мультимедійної техніки, залученням кваліфікованих фахівців та створенням сайтів для популяризації їх діяльності та інше.
Keywords: заклади освіти; музеї; музеї закладів професійно-технічної освіти; туризм; туристично-рекреаційні ресурси; краєзнавство; територіальні громади; децентралізація; Волинська область.; 911.3:330]:069(477.82)