Ринок глемпінгів України: сучасний стан та перспективи розвитку - Миколюк, Роман Сергійович (My University, 2025)
У магістерській роботі розглянуто теоретико-методологічні аспекти дослідження ринку глемпінгів. Узагальнено понятійно-термінологічний апарат, розкрито сутність глепмінгу як інноваційного закладу розміщення та проаналізовано організаційно-економічні моделі їх розвитку у світі, що можуть бути використані на ринку України. Проаналізувано світовий ринок глемпінг-індустрії та виділено основні етапи розвитку глемпінгів в Україні, де кожен з якого передбачає різні виклики та можливості для подальшого зростання та впровадження сталих практик у туристичному секторі нашої країни. Досліджені особливості адаптація елементів комплексу послуг (модель 7р) з урахуванням специфічних особливостей глемпінг-індустрії України. Здійснений SWOT- та - PESTLE-аналіз ринку глемпінгу України, який показав сильні та слабкі сторони у їх створенні та діяльності, що сприяло розробці шляхів подальшого розвитку в Україні та оцінили існуючі ризики та бар'єри виходу на ринок глемпінгу України для бізнесу. Визначено цільові аудиторії глемпінг-туристів та здійснений аналіз попиту та уподобань споживачів глемпінгів та зацікавленості туристів у відвідуванні глемпінгів на Волині. Обґрунтовано доцільність і можливість створення глемпінг-містечка на території Шацького національного природного парку на основі вивчення міжнародного досвіду. Сформовано концепцію «VOLGlamping» як екологічного, мобільного, соціально інклюзивного простору для відпочинку, навчання, реабілітації. Визначено формат, цільову аудиторію та конкурентні переваги глемпінг-містечка; сформовано модель розміщення; розроблено структурну модель інфраструктури з акцентом на екологічність.
Keywords: ринок глемпінгів; споживачі глемпінгів; глепмпінг; глемпінг-бізнес; глемпінг-пропозиції; засоби розміщення