Методика розвитку силової підготовки юних спортсменів різної спортивної спеціалізації - Черкашин, Роман; Cherkashyn, Roman (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті подано параметри дозування силових навантажень у тренуванні спортсменів підліткового віку різної спортивної спеціалізації з використанням різних варіантів силової підготовки, які призводять до суттєвих змін у рівні розвитку не тільки спеціальної, а й загальної силової підготовки, підвищення показників сили в підлітків. У базовій силовій підготовці спортсменів підліткового віку ефективними виявилися такі варіанти силових навантажень: перший – 80 % від максимального результату – три підйоми; 70 % – чотири підйоми і 60 % – п’ять підйомів в одному підході; другий варіант тренування – 50 % – шість підйомів; 40 % – вісім підйомів і 30 % – 10 підйомів в одному підході. Це дає можливість поглибити й розширити методику силової підготовки, а також конкретизувати систему багаторічного тренування спортсменів-підлітків у силових видах спорту. The article presents the dosing parameters of power loads in training of young sportsmen of various sports specializations using various variants of strength training, leading to essential changes in the development level of not only special, but also of general strength fitness The basic strength training athletes adolescence effective has the following options for power loads. The first option training: 80% of the maximum result – 3 lifts, 70 % – 4 lifts and 60 % – 5 lifts in one approach. The second option exercise: 50 % – 6 lifts, 40 % – 8 and 30 % – 10 lifts in one approach. It gives the possibility to deepen and broaden the methodology for strength training as well as to concretize the system of many years’ training of children and adolescents in strength sports.
Methodology for Strength Fitness Development of Young Sportsmen of Various Sports Specializations
Keywords: сила; силові навантаження; силова підготовка; тренування; контрольні вимірювання; спортсмени-підлітки; strength; power load; strength training; training; control measuring; young sportsmen