Німці на Волині: етапи розвитку діаспори і сучасне національно-культурне відродження - Надольська, Валентина Василівна; Nadolska, Valentyna V. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2004)
Волинь належить до регіонів України, де впродовж декількох століть поряд із українським населенням проживали численні компактні етнічні громади поляків, євреїв, чехів, росіян, вірменів. Історично в краї склалися й тривалі українсько-німецькі міжетнічні контакти. Їх початок був закладений ще в добу Київської Русі. Проте найбільш масова імміграція, яка призвела до появи на теренах Волині німецьких колоній, припала на ХІХ ст.
Keywords: німці; Волинь; діаспора; міграційні процеси; традиційне господарство; Germans; Volin; Diaspora; Migration processes; Traditional farming