Одна “методичка” гібридної агресії російської федерації: порівняльний аспект інформаційної війни супроти Сакартвело та України - Стрільчук, Людмила Василівна (Baltija Publishing, 2024)
У представленому матеріалі аналізуються Україна та Сакартвело – суверенні держави, які на початку ХХІ століття зазнали гібридної і прямої військової агресії з боку Російської Федерації. Впродовж декількох десятиліть після проголошення незалежності, досліджувані у науковій розвідці країни, не виробили імунітеру до гібридних інформаційних загроз з боку сильнішого у військово-політичному плані та значно більшого ресурсно сусіда, Російської Федерації. Обраний Сакартвело та Україною європейський вектор економічного та політичного розвитку йшов успереч російському імперському бачнню, саме тому, супроти аналізованих країн, було застосовано інформаційну гібридну агресію, форми та та методи якої були аналогічними. У статті простежено особливості протидії російській гібридній агресії з боку Сакартвело і України та доведено, що українська влада застосувала більш ефективні засоби протидії гібридним інформацйним атакам.
Keywords: історія; російська агресія; Україна; російська федерація; Сакартвело; інформаційна атака