Агресія та здатність до прогнозування в підлітковому віці - Шкарлатюк, К. І.; Shkarlatyuk, K. I. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, Ін-т соц. та політ. психології АПН України, 2011)
У статті висвітлено проблему підліткової агресії у її взаємозв’язку зі здатністю до прогнозування. Здатність передбачити, спрогнозувати наслідки майбутніх агресивних проявів дає можливість підліткам стримувати антисоціальні дії. Розвинене почуття відповідальності й уміння скласти правильний прогноз подальшого розвитку подій повинні знижувати рівень підліткової агресії. Описано результати дослідження взаємозалежності агресії та здатності до прогнозування в підлітковому віці. The article is devoted to the problem of juvenile aggression in its interconnection with ability to forecast. Ability to anticipate and prognosticate consequences of the future aggressive features gives an opportunity for the teenagers to avoid antisocial actions. Developed sense of responsibility and ability to forecast future development are to reduce the level of juvenile aggression. The results of empiric research which show interdependence between aggression and ability to prognostication are represented in the article.
Juvenile Aggression and Ability to Forecast
Keywords: агресія; агресивна поведінка; прогноз; здатність до прогнозування; підлітковий вік; aggression; aggressive behavior; prognosis; ability to forecast; adolescence