До питання прогнозування результативності спортсменок, які спеціалізуються в стрибках у висоту - Кутек, Т; Kutek, T (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
В останні роки українським спортсменкам, які спеціалізуються в стрибках у висоту, не вдається перемагати на великих міжнародних змаганнях. Цей факт стимулює фахівців не тільки підвищувати ефективність навчально-тренувального процесу, але й продовжувати розробку точності прогнозу результативності спортсменок, що значною мірою сприятиме якісному відбору в цьому виді спорту. У зв’язку з цим досить актуальною є розробка методики прогнозу результативності на базі деякої сукупності найбільш інформативних параметрів. Завдання роботи – розробити програму раннього прогнозу результативності спортсменок, які спеціалізуються в стрибках у висоту, за результатами аналізу вікових груп. У роботі спортивні результати та значення найбільш інформативних спортивних параметрів лінійно інтерполювалися на піврічні чи квартальні періоди. Оскільки конкретні значення параметрів залежать випадковим чином від конкретної спорт-сменки, остільки вони завжди мають деяку випадкову розбіжність, яку можна описати методами математичної статистики. Задача прогнозу результативності спортсменок є задачею інтерполяції середньої (за віковою групою) результативності у вигляді лінійної комбінації середніх значень найбільш інформативних спортивних параметрів із зазначенням математичної точності прогнозу. In recent years Ukrainian athletes who specialize in high jump fail to win in major international competitions. This fact motivates professionals not only to increase the efficiency of training process, but also to develop further prediction accuracy of athletes’ performance that will greatly contribute to qualitative selection in this sport. Therefore, it is quite urgent to develop methodology of female athletes’ performance prediction on the basis of most informative parameters combination. It was worked out the methodology for early performance prediction of female athletes who specialize in high jump according to the results of age group review. In this research, the sports results and the most informative parameter values had linear interpolation in semi-annual or quarterly periods. As the specific parameter values depend on every competitor in particular, these values always have some random variation, which can be described by the mathematical statistics methods. The task of the female athletes’ performance prediction is the target of average results interpolation (by the age group) in the form of a linear combination of average most informative sports parameter values with determination of the mathematical accuracy of the prediction.
The Question of Performance Prognosis of Female Athletes Who Specialize in High Jump
Keywords: апроксимація; регресійна матриця; лінійна регресія; approximation; regression matrix; linear regression