Психологія особистісної події - Вірна, Жанна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Освітній компонент «Психологія особистісної події» вміщує теоретико-емпіричний матеріал вивчення психологічного феномену особистісної події. Цінним здобутком програми є конкретний теоретико-прикладний матеріал, у якому зібрано оригінальний матеріал з вивчення вказаної проблеми. У програмі висвітлені центральні наукові позиції психологічного феномену особистісної події, які розкривають синергетичний підхід причому у авторській інтерпретації, де вдало об’єднаний аналіз фактичного матеріалу наукових досліджень з проблеми вивчення особистісної події. Варто відмітити, що за останній період тематика психології особистісної події займає не тільки науково-теоретичну нішу вивчення феномену, але і його прикладний контекст. Психологія напрацювала потужний діагностичний інструментарій, а також цілий арсенал конкретних апробованих технологій психологічної діагностики і корекції розгортання життєвого шляху і переживання життєвих подій. Навчальний курс з психології особистісної події – це система лекційних, практичних та лабораторних занять, самостійної роботи здобувач освітиів, індивідуальних завдань, консультацій, екзамену, які побудовані на основі таких принципів: 1) достовірності інформації; 2) системності викладу матеріалу, який призначений для використання в педагогічній діяльності; 3) встановлення міждисциплінарних зв’язків; 4) планомірної взаємодії суб’єктів навчального процесу (викладачів і здобувач освітиів). Такий підхід є можливим на основі поєднання лекційної інформації з практичними вправами семінарських занять, лабораторними заняттями та самостійною підготовкою здобувач освітиів зі спеціально розроблених питань.
Keywords: особистісна подія; життєві події та ситуації; життєвий простір; життєвий шлях особистості