Соціальна мережа Instagram як інструмент поширення новин серед молодіжної аудиторії - Клімчук, Ольга Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена проблемі теоретичного обґрунтування та практичного дослідження мережі Instagram як інструменту поширення новин серед молодіжної аудиторії. Нині соціальні мережі стали невід’ємною складовою глобального інформаційного простору, впливаючи на всі сфери суспільного життя – від міжособистісного спілкування до політичних процесів і медіа. Важливою складовою використання Instagram як інформаційної платформи є вміння користувачів критично оцінювати контент. Саме тому дослідники дедалі більше уваги приділяють питанню цифрової грамотності молоді та її здатності розпізнавати фейки. Новинний контент в Instagram публікують не лише онлайн-ЗМІ, а й публічні особи, блогери, а також звичайні користувачі, які опинилися в епіцентрі певних подій. Зростаюча популярність мережі призвела до того, що публікації та історії відомих особистостей на цій платформі стають підґрунтям для створення журналістських матеріалів, а в окремих випадках – навіть ініціюють розслідування та притягнення до відповідальності винних (наприклад, за вандалізм, жорстоке поводження із тваринами тощо). В умовах інтенсивного розвитку Instagram та їх активного застосування у професійній діяльності, зокрема під час розслідувань, правоохоронні органи все частіше звертаються до цієї платформи. Використання соціальної мережі дозволяє встановити обставини подій, виявити свідків, отримати фото- та відеодокази, а також інформацію про правопорушників, включно з їхнім місцезнаходженням. Візуальне оформлення Instagram-акаунтів медіа залежить від їх типу. Українські ЗМІ використовують різні підходи до ведення сторінок, іноземні ж зазвичай дотримуються усталеної редакційної політики. Якісні українські медіа можуть мати стриманий, серйозний стиль або ж публікувати неочікуваний, неформальний контент, або поєднувати обидва підходи. Частина молодих користувачів Instagram схиляється до уникнення «складних» повідомлень. Обґрунтування інформаційного «відсторонення» полягає у підтримці ментального благополуччя. В умовах збройного конфлікту, перманентної загрози з повітря, деструкцій та щоденних людських втрат тощо, українські споживачі інформації відмовляються від постійних новин, які порушують їх психологічний баланс, проте не повністю виключають себе з інформаційного простору. Тому огляди складної ситуації в державі поступаються місцем більш розважальному матеріалу. За останній час новинні ресурси в Instagram стали особливо важливими, зокрема, для залучення молодшої аудиторії, яка дедалі частіше використовує цю соціальну мережу як основний канал отримання інформації. Діяльність популярних користувачів та лідерів думок в Instagram істотно впливає на формування переконань молоді, що переважно перевищує дієвість традиційних медіа. Персоналізовані акаунти стають важливими провідниками впливу для молодого покоління. Платформа Instagram не лише забезпечує споживання інформації; вона пропонує можливості активної взаємодії з матеріалами (оцінювання, коментування, розповсюдження, участь в голосуваннях), що формує відчуття залученості до обміну інформацією.
Keywords: інформаційний простір; соціальна мережа; Instagram; ЗМІ; новина; контент