Геополітична ідентичність України в контексті зламу глобалізаційного вектора та «гібридної війни» - Петрова, Ірина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Проаналізлвано поняття «глобалізація» в соціально-політичному вимірі, її значення у структуруванні сучасного світу та впливу на міжнародні відносини. Розглядається місце і роль України у процесі євроінтеграції в контексті зламу глобалізаційного вектору та «гібридної війни». Автор розглядає ключові проблеми геополітичної ідентичності України. Особлива увага приділяється процесу її трансформації під впливом глобалізації. Акцентовано, що глобалізаційні процеси можуть стати фактором розповсюдження війни у світовому просторі. Автор аналізує певні особливості «гібридної війни», яку веде Російська Федерація проти України та її пропагандистську складову. У статті розглядаються спроби російської пропаганди активно застосовувати так звану «м'яку» силу і маніпулювати громадською думкою, що можна вважати інформаційною агресією, спрямованою на дестабілізацію ситуації в Україні та дискредитації її міжнародного авторитету. Автор аналізує сутність російської пропаганди, її роль у підготовці та здійсненні агресії проти Української держави. Певна увага приділяється також намаганням російської пропаганди посилити інформаційний вплив на інші країни Європи та США.
Keywords: глобалізація; злам глобалізаційного вектору; світ-система; геополітична ідентичність; «гібридна війна»; пропаганда; маніпулювання громадською думкою