Місце історичного краєзнавства в історичній пам’яті та національному відродженні України - Бондаренко, Геннадій Васильович; Bondarenko, Hennadii V. (My University, 1993)
З кінця XIX ст. значну роль в житті українського народу відігравала ідея національного і культурного відродження, соборності і суверенності українських земель. Основу історичної пам’яті становить глибоке знання історії кожного регіону, населеного пункту, культури і природи, традицій і звичаїв. Вони повинні забезпечити національне і культурне відродження нації.
Keywords: історичне краєзнавство; історична пам’ять; національне відродження України; альтернатива; краєзнавчий рух