Оцінювання якості прогнозів сезонних коливань бюджетних надходжень як складова ефективного управління державними фінансами в Україні - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Онисюк, Віталій Олександрович (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Сезонні коливання надходжень до бюджетів України різних рівнів можуть суттєво впливати на виконання фінансових зобов’язань держави та територіальних громад, особливо в умовах воєнного стану. Точність прогнозування таких коливань стає критично важливою для формування збалансованої бюджетної політики та забезпечення своєчасного фінансування пріоритетних державних програм. Метою статті є оцінювання якості прогнозів сезонних коливань у надходженнях бюджетів різних рівнів в Україні під час воєнного стану. Дослідження спрямоване на підвищення ефективності фінансового менеджменту в умовах кризи, що, своєю чергою, сприятиме зміцненню економічної безпеки та стабільності України. Воно є продовженням попередньої наукової розвідки авторів. У межах дослідження проаналізовано фактичні показники надходжень найбільших бюджетоутворюючих податків до державного бюджету по Волинській області та до місцевих бюджетів Волинської області за січень–травень 2024 р. і проведено їх порівняння з попередньо отриманими прогнозними даними. Для оцінювання якості прогнозів використано шкалу, за якою точність прогнозів ранжується залежно від величини середньої відносної похибки прогнозу таким чином: висока (<=10 %), добра (10,1–20 %), задовільна (20,1–40 %), погана (40,1–50 %), незадовільна (>50 %). Виявлено, що за аналізований період точність прогнозів сезонних надходжень до державного бюджету по Волинській області для ПДВ із ввезених на митну територію України товарів була доброю (середня відносна похибка прогнозів склала 18,8 %); для мита на товари, що ввозяться суб’єктами підприємницької діяльності, – задовільною (28,2 %); для ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, – високою (6,4 %); для акцизного податку з ввезених на митну територію України транспортних засобів – задовільною (39,5 %). Визначено, що точність прогнозів сезонних надходжень до місцевих бюджетів Волинської області для ПДФО, що сплачується податковими агентами із доходів платника податку у вигляді заробітної плати, була високою (середня відносна похибка прогнозів склала 6,4 %); для єдиного податку з фізичних осіб – задовільною (25,0 %); для земельного податку з юридичних осіб – задовільною (39,7 %); для орендної плати з юридичних осіб – високою (3,8 %).

Seasonal fluctuations in revenues to the budgets of Ukraine at different levels can significantly affect the fulfillment of financial obligations of the state and territorial communities, especially in conditions of martial law. The accuracy of forecasting such fluctuations becomes critically important for the formation of a balanced budget policy and ensuring timely financing of priority state programs. The purpose of the article is to assess the quality of forecasts of seasonal fluctuations in budget revenues of different levels in Ukraine during martial law. The research is aimed at increasing the efficiency of financial management in the crisis, which, in turn, will contribute to strengthening the economic security and stability of Ukraine. It is a continuation of the authors' previous research. Within the framework of the study, the actual indicators of receipts of the largest budget-forming taxes to the state budget of the Volyn region and to the local budgets of the Volyn region for January–May 2024 were analyzed and compared with previously obtained forecast data. To assess the quality of forecasts, a scale was used, according to which the accuracy of forecasts is ranked depending on the value of the mean absolute percentage error (MAPE) of the forecast as follows: high (<=10%), good (10.1–20%), satisfactory (20.1–40%), poor (40.1–50%), unsatisfactory (>50%). It was found that during the analyzed period, the accuracy of forecasts of seasonal revenues to the state budget in the Volyn region for VAT from goods imported into the customs territory of Ukraine was good (the MAPE of forecasts was 18.8%); for customs duties on goods imported by business entities – satisfactory (28.2%); for personal income tax paid by tax agents from the taxpayer's income in the form of wages – high (6.4%); for excise tax on vehicles imported into the customs territory of Ukraine – satisfactory (39.5%). It was determined that the accuracy of forecasts of seasonal revenues to the local budgets of the Volyn region for personal income tax paid by tax agents from the taxpayer's income in the form of wages was high (the MAPE of forecasts was 6.4%); for the single tax on individuals – satisfactory (25.0%); for land tax on legal entities – satisfactory (39.7%); for rent from legal entities – high (3.8%).
Keywords: податкові надходження; Державний бюджет України; місцеві бюджети; Волинська область; прогнози; сезонні коливання; якість прогнозів; похибки прогнозів; точність прогнозів; tax revenues; State budget of Ukraine; local budgets; Volyn region; forecasts; seasonal fluctuations; forecast quality; forecast errors; forecast accuracy; H68; H71; P43; 336.142(477):005.336.3