Генетика і селекція рослин - Фіщук, Оксана Сергіївна; Андреєва, Валентина Вікторівна; Fishchuk, Oksana S.; Andreieva, Valentyna V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Закономірності спадковості і мінливості рослин, які вивчає генетика, а також дослідження їх індивідуального розвитку, клітинної біотехнології, культури тканин та органів, генетичної інженерії складають основу селекційної роботи з виведення нових і удосконалення наявних форм, гібридів та сортів рослин. Генетика і селекція рослинних організмів є важливою складовою багатьох інших дисциплін біологічного спрямування, які в даний час викладаються у вищих навчальних закладах. Засвоєння курсу генетики і селекції рослин дозволить майбутнім фахівцям досягати відчутних успіхів, швидше вирішувати актуальні питання підвищення продуктивності рослин, поліпшувати їхню якість, стійкість, довговічність. Основне завдання видання – познайомити студентів з сучасними методами дослідження в області генетики і селекції. В методичних рекомендаціях подано теоретичні основи і практичні завдання з основних розділів селекції. Студенти знайомляться з спадковістю і мінливістю та методами їх вивчення, з технікою схрещування рослин, вивчають сорти цукрових буряків, картоплі, зернових культур, бобових культур, соняшнику та льону-довгунця. Для кожної роботи дається коротке теоретичне пояснення, методика виконання роботи, вказівки до оформлення результатів роботи (форми таблиць, графіків, формули для розрахунків) і питання, направлені на самостійне осмислення матеріалу.