Дискурс нарциса як метатекст тексту-письма (на матеріалі французького роману епохи Просвітництва та модернізму) - Павленко, Юлія; Pavlenko, Yuliya (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Стаття презентує теоретичне дослідження тексту-письма (на матеріалі французького роману епохи Просвітництва та модернізму). Ключем до аналізу обрано знак нарциса, що дає змогу вибудувати метатекст тексту-письма. Палімпсест дискурсу нарциса в тексті-письмі складають, окрім міфічної історії, фрагменти роману Рабле та поеми Маларме “Іродіада”. Дослідження розгортається в руслі літературної інтерпретації французьких феноменологів, зокрема в традиції Женевської школи. The article offers a text-writing theoretical research (based on a material of the French novel of an epoch of Enlightment and Modernism). The sign of a narcissus as a key to the analysis opens the metatext of the text-writing from the palimpsest of a myth, fragments of the novel of Rabelais and poem “Herodiade” by Мallarme. Research proceeds in a vein of interpretive tradition of the French phenomenological school of literary criticism.
The Sign of Narcissus as Metatext of the Text-Writing (Based on a Material of the French Novel of an Epoch of Enlightment and Modernism)
Keywords: текст-письмо; нарцис; дзеркальність; поетика води; практика письма й читання; фікціональний суб’єкт письма; homo escribidus; адресат; мімезис; ідентичність; the text-writing; a sign of narcissus; a mirror; poetics of water; practice of the writing and reading; fictionаl subject; homo escribidus; the addressee; mimesis; identity