Шумава – привабливий туристсько-рекреаційний район Чехії. - Лажнік, Володимир Йосипович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Шумава – туристсько-рекреаційний район Чехії, який згідно з класифікацією Чеського національного управління туризмом «ЧехТуризм», офіційно є одним із 15 туристичних регіонів країни . Він сформувався на базі наявних туристичнорекреаційних ресурсів і туристської спеціалізації та відмінностей у забезпеченні туристичною інфраструктурою.Район знаходиться на південному заході Чехії на прикордонні з Німеччиною та Австрією й займає південно-західну частину Південночеського та південну частину Пльзенського країв. Він займає гірську систему Шумави (Богемського лісу) – найбільшого гірського масиву Чехії, якого називають «зеленим дахом» Європи. Це широкий пояс невисоких гір із двох 35 паралельних хребтів (Шумава й Чеський Ліс), які розділені повздовжньою долиною верхньої частини річки Влтава з середніми висотами 1000–1200 м і найвищою вершиною – г. Плехи (1378 м). Для Шумави характерні заокруглені вершини, вкриті густими ялиново-буковими й ялиново-ялицевими лісами. Тут беруть початок багаточисельні струмки й річки країни. Шумава славиться чудовими природними ландшафтами й краєвидами та культурними пам’ятками.
Keywords: Чеська Республіка; Європейський Союз; Шумава; Шумавський хребет; 338.483(234.554)