Розвиток критичного мислення майбутніх вчителів математики: теоретичні засади та практичні аспекти - Швай, Ольга Леонідівна; Антонюк, Оксана Петрівна (Інститут стратегій інноваційного розвитку і трансферу знань, 2024)
Критичне мислення є однією із визначальних компонент математичної компетентності майбутніх педагогів. Метою статті є аналіз сучасних підходів до формування критичного мислення у майбутніх вчителів математики та обґрунтування деяких методичних аспектів формування критичного мислення майбутніх учителів математики у процесі їх професійної підготовки. Для досягнення мети використано методи дослідження – аналіз наукової літератури в контексті дослідження; вивчення та узагальнення передового педагогічного і власного досвіду роботи у ЗВО, опитування, анкетування. Апробація запропонованих методичних прийомів здійснювалася із застосуванням методів організації педагогічного експерименту в реальних умовах освітнього процесу факультету інформаційних технологій і математики Волинського національного університету імені Лесі Українки. У статті, на основі порівняльного аналізу різних трактувань, поняття «критичне мислення» інтерпретовано як розумову діяльність, яка спрямована на визначення достовірності певних суджень та створення раціонального алгоритму дій для вирішення відповідної проблеми, здатність продукувати ідеї, визначати стратегічні питання та їх вирішувати, знаходити переконливу аргументацію, брати на себе відповідальність, відстоювати власну позицію та корегувати її під аргументованим впливом опонентів. Основні результати дослідження свідчать про вагомий вплив на розвиток критичного мислення здобувачів інтерактивних методів та сучасних технологій навчання. Акцентовано увагу на важливості розвитку у майбутніх вчителів математики навичок аналізу, синтезу, оцінки та прийняття рішень; необхідності активного заохочування студентів до самостійної роботи. Досвід викладання математичних дисциплін дає підстави стверджувати, що дієвим інструментом для формування критичного мислення у студентів-математиків є розв’язування завдань на розпізнавання помилок у міркуваннях, зокрема математичних софізмів. Висновки дослідження підкреслюють, що процес розвитку критичного мислення здобувачів освіти успішно відбувається лише за умови цілеспрямованої, систематичної, доцільно організованої навчальної роботи. Формувати у студентів навички критичного мислення – завдання усіх навчальних дисциплін освітньої програми підготовки майбутнього вчителя математики.
Keywords: Теорія і практика навчання; критичне мислення; майбутні вчителі математики; математичний софізм; проблемно-пошукові завдання; critical thinking; future teacher of mathematics; mathematical sophism; problem-search tasks; 378.016:51]:159.995