Критерії художності в естетичній концепції Антонича - Левчук, Тереза Петрівна; Levchuk, Tereza P. (Кафедра україністики Варшавського університету та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, 2014)
Естетична концепція Антонича конструюється нами на основі оригінальної художньої творчості, літературно-критичних праць та епістолярію. Основні питання, що їх порушує Антонич і які так чи інакше прояснюють дефініцію художності в його розумінні, такі: зміст і форма, психологія художньої творчості (зокрема роль свідомого й підсвідомого у творчому процесі), завдання і функція мистецтва, література та суспільне життя. Виходячи із положень теоретично-критичної спадщини поета, можна зробити висновок про розуміння ним мистецтва як явища самодостатнього, автономного, суб’єктивного, конструктивного, дидактичного, індивідуалістичного. Естетична концепція митця безпосередньо реалізується у його творчості. Виявом художнього літературознавства є міркування про природу творчості у поетичних візіях Антонича, а також у незавершеному романі «На другому березі».

The aesthetic concept of Antonych is constructed by us basing on the original art, literary-critical works and epistolary. The main issues which rises Antonych and which clarify the definition of artistry in his understanding in any event are the following: content and form, the psychology of art (particularly the role of conscious and unconscious in the creative process), the tasks and functions of art, literature and social life. Considering the thesis of the theoretical and critical legacy of the poet, we can conclude his understanding of art as a self-sufficient, independent, subjective, constructive, didactic, individualistic phenomenon. The artist realizes his aesthetic concept in his work. Reflections about the nature of creativity in poetic visions of Antonych and in the unfinished novel "On the other side" are the expression of literary scholarship.
The criteria of artistry in the aesthetic concept of Antonych
Keywords: естетична концепція; мистецтво; критерії художності; натхнення; підсвідоме; суб'єктивне; творча індивідуальність; aesthetic concept; art; criteria of artistry; inspiration; subconscious; subjective; creative personality