Функційно-граматична та семантична специфіка реченнєвих конструкцій зі ступеньованими відприслівниковими дієслівними аналітичними синтаксичними транспозитами - Мельник, Ірина; Melnyk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Цілісно досліджено функційно-граматичну та семантичну специфіку реченнєвих конструкцій зі ступеньованими відприслівниковими дієслівними аналітичними синтаксичними транспозитами, зокрема: виявлено транспозиційну та модифікаційну природу ступеньованих відприслівникових дієслівних аналітичних синтаксичних утворень, окреслено формально-синтаксичну структуру двоскладних та односкладних реченнєвих побудов із компаративними та суперлативними відприслівниковими дієслівними аналітичними синтаксичними транспозитами, визначено межі семантико-синтаксичної структури з прислівниковими предикатами якості- відношення та предикатами стану-відношення, проаналізовано відприслівникові дієслівні аналітичні синтаксичні транспозити компаративної та суперлативної семантики з позицій їхньої лівобічної та правобічної ва- лентної актантної деривації, з’ясовано семантичне наповнення та морфологічне оформлення актантів у семантико-синтаксичних позиціях суб’єкта та об’єкта порівняння. The functional-grammatical and semantic specificity of sentence constructions with gradable adverbialized verbal analytical syntactic transposyts are investigated integral, particular: transpositional and modificational parentage of adverbialized verbal analytical syntactic formations are detected. The formal-syntactic structure of two-part and one-part sentence constructions with adverbialized verbal analytical syntactic transposyts in comparative and superlative degrees is outlined. The limits of semantic-syntactic structure with the adverbial predicates of quality-ratio and state-ratio are defined. Adverbialized verbal analytical syntactic transposyts are analyzed according to the position of its left- handed and right-handed valency actants derivation. Semantic filling and morphological processing of actants in semantic-syntactic positions of comparison of subject and object are found.
The Functional-Grammatical and Semantic Specificity of Sentence Constructions with Gradable Adverbialized Verbal Analytical Syntactic Ttransposyts.
Keywords: формально-синтаксична структура речення; семантико-синтаксична структура речення; компаративний відприслівниковий дієслівний аналітичний синтаксичний транспозит; суперлативний відприс- лівниковий дієслівний аналітичний синтаксичний транспозит; валентна актантна деривація; прислівниковий предикат якості-відношення; предикат стану-відношення; актант; суб’єкт; об’єкт; formal-syntactic structure of the sentence; semantic-syntactic structure of the sentence; adverbialized verbal analytical syntactic transposyt in comparative degree; adverbialized verbal analytical syntactic transposyt in superlative degreе; valency actants derivation; adverbial predicate of quality-ratio; predicate of state-ratio; actant; subject; object