Модифікована методика навчання плаванню - Петрук, Михайло Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Навчання плаванню студентів закладів вищої освіти є актуальною проблемою сучасної системи фізичного виховання, що зумовлена необхідністю підвищення рівня фізичної підготовленості, формування життєво важливих рухових навичок та зміцнення здоров’я молоді. У роботі проаналізовано передумови до занять плаванням студентів, рівень їхньої підготовленості, мотивації та обізнаності з теорією плавання. Розроблено та експериментально обґрунтовано модифіковану методику навчання плаванню, яка поєднує елементи класичної методики та сучасні підходи, зокрема принципи системи «Total Immersion». Методика передбачає поетапне формування технічних навичок, подолання страху перед водним середовищем, індивідуалізацію навчального процесу та використання сучасних засобів контролю навантаження. Ефективність модифікованої методики підтверджена позитивною динамікою технічних і фізіологічних показників студентів, зокрема покращенням результатів контрольного тесту з плавання на 400 м, оптимізацією показників частоти серцевих скорочень та зменшенням кількості зупинок під час подолання дистанції. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі закладів вищої освіти під час викладання освітнього компонента «Плавання з методикою навчання», у роботі зі студентами груп підвищення спортивної майстерності, а також у практичній діяльності викладачів і тренерів з плавання.
Keywords: плавання; навчання плаванню; студенти; модифікована методика; техніка плавання; фізичне виховання