Рівень адаптаційного потенціалу 19–21-річних студенток із секції волейболу - Цап, І; Tsap, I (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Проведено порівняльний аналіз морфофункціонального стану й визначено рівень адаптаційного потен¬ціалу студенток, які інтенсивно займаються волейболом. Показано позитивний вплив рухової активності на їхній фізичний розвиток і рівень соматичного здоров’я. Режим дня студенток із низьким рівнем рухової активності створює передумови до потенційного негативного впливу на їхній морфофункціональний стан, що обумовлює низький рівень адаптаційного потенціалу. Аналіз змін показників фізичного розвитку й соматичного здоров’я студенток під упливом занять волейболом протягом навчального року підтвердив гіпотезу дослід¬ження про ефективність та позитивний вплив занять волейболом на підвищення рівня місцевої резистентності й адаптаційного потенціалу. Установлено прямо пропорційний взаємозв’язок між станом місцевої резистентності слизової оболонки рота та показниками фізичної працездатності, що потрібно враховувати при плануванні тренувального режиму та дозуванні інтенсивності фізичного навантаження під час тренування. Виявлено, що комплексне використання методів оцінки адаптаційного потенціалу є ефективним засобом контролю за морфофункціональним станом організму. Comparative analysis of morphо-functional state and level of adaptation potential of students who are intensively engaged in volley-ball playing was conducted. Positive influence of motive activity on their physical development and somatic health level is shown. Daily routine of students with low level of motive activity create pre-conditions to potential negative influence on their morphо-functional state that determines low level of adaptation potential. Analysis of changes in the indices of physical development and somatic health of students under the influence of volley-ball playing during a school year confirmed a research hypothesis about efficiency and positive effect of volley-ball playing on increase of the level of local resistance and adaptation potential. Directly proportional interconnection between the state of mouth of mucous membrane and indices of physical capacity for work was determined and it should be taken into account in planning training schedule and dosage intensity of the physical load during training. It has been revealed that complex use of estimation methods of adaptation potential is an effective tool of the control of morphо-functional state of an organism.
Level of Adaptation Potential of Students Aged 19-21 Who are Engaged in Volley-Ball Section.
Keywords: адаптаційний потенціал; фізичний розвиток; рівень соматичного здоров’я; волейбол; adaptation potential; physical development; somatic health level; volley-ball