Про поняття «компетенція» та «компетентність» у педагогічній діяльності. - Усачов, Віктор Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Виховання здорового покоління громадян України – головне завдання держави, від вирішення якого значною мірою залежить її майбутнє. Нова українська школа ставить за мету виховати громадянина та інноватора, який вміє ухвалювати відповідальні рішення та дотримується прав людини. Сьогодення вимагає такого учителя, який зуміє підвищити успішність навчання й розвитку, становлення особистості учня, набуття ним значущих здібностей. У зв’язку з цим набуває актуальності компетентнісний підхід до послідовної ступеневої підготовки вчителя фізичної культури, як один із важливих концептуальних принципів, що визначає сучасну методологію змісту вищої освіти. Його сутність розкривається через поняття «компетенція» та «компетентність». Вивчивши доробки науковців, ми поставили за мету нашого дослідження розвідати суть понять «компетенція» і «компетентність» у педагогічній науці.
Keywords: компетенція; компетентність; здобувачі освіти; вчителі фізичної культури