Використання методу проєктів на уроках географії - Поручинська, Ірина Володимирівна; Поручинський, Володимир Іванович; Слащук, Андрій Миколайович (Наукові перспективи, 2024)
У статті охарактеризовано технологію проєктного навчання та особливості його використання на уроках географії в загальноосвітніх навчальних закладах. дано загальний огляд поняттям «проєкт» та «проєктна технологія». Описано специфіку їх використання. Проаналізовано підходи до класифікації проєктів. Визначено особливості застосування проєктної технології в шкільних курсах географії в залежності від вікових та індивідуальних особливостей учнів. З’ясовано, що у 6-7 класах найчастіше застосовуються ігрові та пізнавальні проєкти, у 8 класах доцільно організовувати групові форми роботи, у яких на перший план виходять цілі комунікативних навичок. У 9-11 класах це переважно індивідуальні або міні-групові форми роботи, метою яких є формування наукового мислення та синтез процесу його результатів. Зазначено види проєктів, які доцільно впроваджувати в шкільному курсі географії. Проаналізовано дві модельні програми шкільних курсів географії для 6-9 класів закладів загальної середньої освіти щодо можливості залучення учнів до проєктної діяльності та визначено стиль взаємодії учителя й учнів під час реалізації методу проєктів. З’ясовано, що проєкт може бути представлений у формі презентації, ілюстрації, фотографії, відеоматеріалів, альбомів, інсцену- вання, а учні можуть виконати його індивідуально, у парах і групах. Зазначено, що оцінка проєкту повинна носити стимулюючий характер, а учитель, повинен дотримуватися певних критеріїв оцінювання роботи над проєктом. Визначено, що активне впровадження в освітній процес методу проєктів дає значні можливості для творчого розвитку учнів та підняття освітнього рівня. Зокрема, створюються умови для творчої самореалізації учнів, підвищується їх мотивація до навчання, розвиток інтелектуальних здібностей.
Keywords: проєкт; проєктна технологія; метод проєктів; модельна навчальна програма географії.; 37.02.