Удосконалення навчального процесу фізичного виховання студентів на основі розвитку мотивації та гуманізму - Додонова, O.; Dodonova, O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Актуальність зумовлена зниженням мотивації студентів ВНЗ до занять фізичною культурою та дегуманізацією навчального процесу. Завданням дослідження є ознайомлення з напрямами розвитку мотивації студентів ВНЗ до занять фізичною культурою на основі принципу гуманізму. Методом проведення дослідження став експеримент за допомогою оцінки процесу фізичного виховання студентів ВНЗ на його відповідність принципу гуманізму та виявлення мотиваційних типів студентів із обранням відповідних форм стиму¬лювання. У результаті дослідження доведено необхідність організації навчального процесу фізичного вихован¬ня студентів на принципі гуманізму через наукові обґрунтування й емпіричні дослідження оцінки: обґрунтовано необхідність використання тестових методик розвитку мотивації відповідно до цього принципу, надано результат проведеного експерименту застосування адаптованої методики розвитку мотивації в Східно-українському національному університеті ім. В. Даля. Зроблено головні висновки щодо вдосконалення процесу фізичного виховання студентів у ВНЗ, яке потребує дотримання принципу гуманізму; розвиток мотивації є необхідним складником організації навчального процесу фізичного виховання на принципі гуманізму; застосування тестової методики дає змогу управляти мотивацією студентів за допомогою використання підібраних форм стимулювання, що відповідає принципу гуманізму. Actuality is conditioned by decreasing of motivation level among students of higher educational establishments to physical culture classes and by dehumanization of educational process. The acquaintance with directions of development of motivation among students of higher educational establishments to classes of physical culture on the basis of principle of humanism is the task of research. The experiment by means of estimation of process of physical education of the students institute of higher on his accordance to principle of humanism is the method of conducting of research, and exposure of motivational types of students with the choice of the proper forms of stimulation. As a result of research the necessity of organization of educational process of physical education of students on principle of humanism by the scientific grounds and empiric researches of estimation is proved, the necessity of the use of test methods of development of motivation, proper to this principle, is grounded, the result of the conducted experiment of application of the adapted method of development of motivation is presented in Eastern Ukrainian National University by V. Dalya. Main conclusions are: perfection of process of physical education of the students institute of higher needs the observance of principle of humanism; development of motivation is the necessary constituent of organization of educational process of physical education on principle of humanism; application of test method allows to handle motivation of students by means the use of neat forms of stimulation, that answers principle of humanism.
Perfection of Educational Process of Physical Education of Students on the Basis of Development of Motivation and Humanism
Keywords: гуманізм; мотивація; мотиваційний тип; потреба; стимулювання; студент; фізичне виховання; humanism; motivation; motivational type; necessity; stimulation; student; physical education