Розвиток зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності - Пшибельський, Володимир Володимирович; Шматковська, Тетяна Олександрівна; Колосок, Андрій Мирославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. В сучасних умовах розвиток зеленої економіки стає одним із пріоритетних напрямів сучасного глобального розвитку, спрямованого на забезпечення стійкого економічного зростання з урахуванням екологічних обмежень. Інтеграція принципів соціальної відповідальності в господарську діяльність підприємств створює передумови для гармонійного поєднання економічних, соціальних та екологічних інтересів. Усе це потребує поглибленого дослідження основних аспектів формування зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності, а також визначення шляхів підвищення ефективності її впровадження у бізнес-практики. Мета. Метою дослідження є визначення ключових механізмів інтеграції принципів соціальної відповідальності в бізнес-процеси підприємств, оцінка їх ефективності для економічного та екологічного розвитку для забезпечення гармонійного балансу між соціально-економічними цілями та збереженням екосистем. Методи. У процесі дослідження використано міждисциплінарний підхід, що включає аналіз теоретичних засад зеленої економіки та соціальної відповідальності, а також підходів щодо їх реалізації. Застосовано методи системного аналізу для оцінки взаємозв’язків між економічними, соціальними та екологічними компонентами, а також порівняльний аналіз для вивчення міжнародного досвіду впровадження зеленої економіки. Використано емпіричні методи, для визначення актуальних проблем і перспектив розвитку бізнесу в контексті соціально відповідального підходу. Результати. У статті досліджено роль соціальної відповідальності як фундаментальної основи зеленої економіки, що сприяє гармонійному поєднанню економічних, екологічних і соціальних інтересів. Проаналізовано механізми інтеграції принципів соціальної відповідальності у бізнес-процеси, що включають впровадження екологічно чистих технологій, скорочення шкідливих викидів та раціоналізацію ресурсокористування в господарських процесах. Доведено необхідність впровадження стратегії соціально відповідального розвитку в діяльність суб’єктів господарювання для забезпечення конкурентоспроможності бізнесу та сприяння екологічно безпечному веденню господарської діяльності. Визначено соціальну відповідальність як функціональний інструмент досягнення стійкого економічного прогресу та збереження навколишнього середовища. Сформовано організаційно-економічний механізм функціонування зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності. Висновки. Доведено, що розвиток зеленої економіки на засадах соціальної відповідальності є важливим інструментом забезпечення сталого економічного зростання, що враховує екологічні та соціальні потреби суспільства. Визначено, що інтеграція цих принципів у діяльність підприємств сприяє підвищенню конкурентоспроможності, збереженню природних ресурсів та формуванню позитивної соціальної репутації бізнесу.
Introduction. In modern conditions, the development of a green economy is becoming one of the priority areas of modern global development, aimed at ensuring sustainable economic growth taking into account environmental constraints. The integration of the principles of social responsibility into the economic activities of enterprises creates the prerequisites for a harmonious combination of economic, social and environmental interests. All this requires in-depth research into the main aspects of the formation of a green economy on the principles of social responsibility, as well as identifying ways to increase the effectiveness of its implementation in business practice. The purpose of the article. The purpose of the study is to identify key mechanisms for integrating the principles of social responsibility into the business processes of enterprises, assess their effectiveness for economic and environmental development to ensure a harmonious balance between socio-economic goals and the preservation of ecosystems. Methods. The research process used an interdisciplinary approach, which includes an analysis of the theoretical foundations of the green economy and social responsibility, as well as approaches to their implementation. Systems analysis methods were used to assess the relationships between economic, social and environmental components, as well as comparative analysis to study international experience in implementing the green economy. Empirical methods were used to identify current problems and prospects for business development in the context of a socially responsible approach. Results. The article examines the role of social responsibility as a fundamental basis of a green economy, which contributes to the harmonious combination of economic, environmental and social interests. The mechanisms of integrating the principles of social responsibility into business processes are analyzed, which include the introduction of environmentally friendly technologies, the reduction of harmful emissions and the rationalization of resource use in economic processes. The need to implement a strategy of socially responsible development in the activities of business entities is proven to ensure business competitiveness and promote environmentally safe conduct of economic activity. Social responsibility is defined as a functional tool for achieving sustainable economic progress and environmental protection. An organizational and economic mechanism for the functioning of a green economy based on social responsibility is formed. Conclusions. It has been proven that the development of a green economy based on social responsibility is an important tool for ensuring sustainable economic growth that takes into account the environmental and social needs of society. It has been determined that the integration of these principles into the activities of enterprises contributes to increasing competitiveness, preserving natural resources, and forming a positive social reputation of business.
Keywords: зелена економіка; екологізація бізнес-процесів; соціальна відповідальність; сталий розвиток; зелені технології; 330.341.13