Економічна безпека України: поняття, структура, основні тенденції - Сак, Тетяна Василівна; Sak, T. V. (Поділ. держ. аграр.-техніч. ун-т, Хмельниц. екон. ун-т, Ін-т екон., технологій і підприємництва, Тернопіл. держ. с.-г. дослідна ст. Ін-ту кормів та сільс. госп-ва Поділля Нац. акад. аграр. наук України, 2013)
У статті розглянуто наукові підходи до визначення поняття «економічна безпека країни». Подано стратегічне бачення її суті через збереження економічної самостійності, підвищення конкурентоспроможності й стійкості, розширення можливостей подальшого економічного розвитку. Проведено аналіз основних тенденцій забезпечення економічної безпеки України в розрізі її складових та через сукупний інтегральний показник, що показав наявні проблеми та першочергові завдання держави. Доведено необхідність вдосконалення методики розрахунку рівня економічної безпеки через перегляд часткових індикаторів, їх вагових коефіцієнтів; посилення державного управління економічною безпекою.
Keywords: економічна безпека країни; національна безпека; складові економічної безпеки; інтегральний показник; часткові індикатори; стан безпеки; економічний розвиток