Зміна клімату як складова міжнародних програм безпеки - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Tykhomyrova, E. B. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2018)
Проаналізовано зміну клімату як новітню загрозу початку ХХІ ст., що ускладнює існуючі небезпеки та посилює екологічний стрес, а тому є невід’ємним елементом національних та міжнародних програм безпеки. Оскільки кліматичні зміни і їхні наслідки характеризуються складною взаємодією природничих, екологічних, технологічних, економічних, політичних і соціальних процесів, ця проблематика є предметом переважно науково-природничого та економічного дискурсу. Проте сьогодні вкрай недостатньо соціально-політичних праць, в яких би розглядались впливи кліматичних змін на безпеку світового суспільства. Кліматичні зміни трактуються автором як зміни, що прямо або побічно пов’язані з діяльністю людини, яка змінює склад світової атмосфери і доповнює природну мінливість клімату протягом порівнянних періодів часу. Проаналізовано декілька способів впливу на безпеку: збільшення конкуренції за доступ до природних ресурсів; зростання частоти кліматичних екстремальних погодних явищ і лих, підштовхування людей до міграції у великих масштабах або до добування незаконних джерел доходу; порушення виробництва продуктів харчування і підвищення цін на продовольство; зниження ефективності виробництва енергії; зростання попиту на водні ресурси та нерегулярна їх подача. Акцентовано увагу на окремих національних та міжнародних програмах безпеки, що прямо або побічно пов’язані з кліматичними змінами.

Analysis of climate change as the latest threat to the beginning of ХХІ сen.. which complicates existing dangers and enhances environmental stress and is therefore an integral part of national and international security programs. As the climate changes and their effects are characterized by a complex interplay of natural, environmental, technological, economic, political and social processes, this perspective is largely subject of Natural and economic discourse. However, today there is insufficient social and political work in which the impact of climate change on the security of world society would be considered. Climatic changes are interpreted by the author as changes directly or indirectly related to human activity, which changes the composition of the world atmosphere and complements the natural climate variability over comparable periods of time. Several ways of influencing security have been analyzed: increasing competition for access to natural resources; increasing the frequency of climatic extreme weather events and disasters, pushing people to migration on a large scale or getting illegal sources of income; violation of food production and rising food prices; reduction of energy efficiency; an increase in demand for water resources and an irregular supply of them. The focus is on individual national and international security programs that directly or indirectly relate to climate change.
Keywords: загрози; кліматична безпека; кліматична дипломатія; кліматичні зміни; міжнародна безпека; кліматична система; національна безпека; threats; climate change; climate security; international security; climate system; national security; weather