Освітній моніторинг як інструмент державного управління якістю загальної шкільної освіти в Україні - Наумчук, Дарина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета магістерської роботи полягає у всебічному аналізі системи моніторингу якості шкільної освіти та окресленні ролі державної служби у забезпеченні її ефективності. Об’єктом дослідження визначено систему державного моніторингу якості освіти в Україні. Предметом є організаційно-управлінські, нормативно-правові та методологічні засади діяльності державної служби у контексті забезпечення моніторингової функції шкільної освіти. У першому розділі «Теоретико-методологічні основи моніторингу якості шкільної освіти» розглянуто поняття «якість освіти» та «моніторинг якості освіти», визначено їхній взаємозв’язок, проведено аналіз нормативно-правових документів України у цій сфері. Другий розділ «Інституційно-управлінський аспект здійснення моніторингу якості освіти» досліджує ключову роль Державної служби якості освіти України (ДСЯО) в реалізації моніторингової політики, аналізуються її компетенції та способи взаємодії з органами управління всіх рівнів і освітніми установами. Розглянуто базові інструменти моніторингу, такі як інституційні аудити, електронні платформи (наприклад, EvaluEd, ІСУО), опитування учасників освітнього процесу. Третій розділ роботи «Практична реалізація моніторингу якості освіти в Україні» аналізує діяльність ДСЯО та її регіональних представництв, зокрема у Волинській області, де проводилися моніторингові дослідження освітнього процесу. Виведено основні тенденції, визначено сильні й слабкі сторони організації шкільної освіти. Оцінено ефективність діяльності служби та запропоновано рекомендації з покращення системи моніторингу. У висновках підкреслюється, що моніторинг якості шкільної освіти є фундаментальним елементом системи державного управління освітньою сферою. Він дозволяє створювати аналітичну основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень
Keywords: якість освіти; моніторинг; державна служба; освітня політика; Державна служба якості освіти України; управління освітою; інституційний аудит