Сучасні тенденції навчання техніки конькових ходів у лижних гонках - Козіброцький, Сергій; Kozibrotskyi, Sergiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки (м Луцьк), 2014)
У процесі розвитку лижного спорту техніка та уявлення про її основи зазнали значних змін і постійно вдосконалювались. Загалом у більшості ходів підвищилася посадка лижника, зменшився час відштовхування та збільшилася частота кроків. Проаналізувавши останні дослідження й публікації, що стосуються сучасних тенденцій навчання техніки конькових ходів у лижних гонках, виявили декілька тенденцій. Стегна кращих лижників ніколи не розташовуються позаду п’яток у нейтральному положенні, а лише попереду них. Тривалість циклу в кращих лижників майже не змінилась, але значно змінився процент часу циклу, у якому м’язи лижника працюють інтенсивно. Тепер кращі лижники відпочивають більше, а працюють дещо меншу долю циклу. Ефективність техніки практично не залежить від антропометричних параметрів тіла. Кероване дихання не передбачає, що хтось ходить на лижні більш ефективно, потрібно мати ефективне дихання, але положення тіла набагато важливіше. Винос рук далеко вперед перед поштовхом – не найбільш ефективний прийом. In the process of development of skiing technics and ideas on its basics have undergone considerable changes and were continually improving. In the general in most of motions carriage of a skier have risen, time of repulsion have increased and step frequency have increased. Analysis of the latest studies and publications that apply to modern tendencies of teaching of skate skiing technique in cross-country skiing we have found out some tendencies. Hips of the best skiers are never placed behind heels in a neutral position, but are placed in front of them. Duration of the cycle among the best skiers almost haven’t changed, but the percentage of cycle time have changed considerably and muscles of a skier are working intensively. Now the best skiers are resting for a rather longer period, and work a relatively smaller part of a cycle. Technique’s effectiveness practically doesn’t depend on anthropometric characteristics of a body. Managed breath doesn’t foresee that someone runs on a ski track more effectively, it is necessary to have effective breath, but postural pose is much more effective. Carrying out hands far in front before a push is not the most effective method.
Modern Tendencies of Teaching skate Skiing Technique in Cross-country Skiing
Keywords: техніка конькових ходів; методика навчання; лижні гонки; skate skiing technique; studying method; cross–country skiing