«Мій дороговказ»: Т. Шевченко в мемуарних джерелах П. Одарченка - Яблонська, Ольга Василівна (Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, 2025)
Мемуарні матеріали П. Одарченка (статті, автобіографія) є не тільки особистісним документом, а й зберегли свідчення часу. У цих двох аспектах зауважено роль націоцентричних ідей Т. Шевченка. На основі мемуарних матеріалів П. Одарченка розглянуто важливість ідей Т. Шевченка у формуванні націоцентричних засад його світогляду та суспільних тенденцій. До аналізу залучено публікації в діаспорній («Молода Україна» (Торонто, 1981)) та вітчизняній періодиці («Літературна Україна» (1995)), а також «Автобіографію», оприлюдену у виданні П. Одарченка «Мені сто років. Автобіографія. Спогади. Листи. Ювілей» (Київ, 2004).
Keywords: Т. Шевченко; П. Одарченко; Олена Пчілка; мемуари; автобіографія; українська діаспора