До походження українського образного предиката втяти (втнути) - Жуйкова, Маргарита Василівна; Zhujkova, Marharyta V. (Інститут української мови HAH України, 2006)
Статтю присвячено історії розвитку образного предиката втяти, який передає зміст "зробити щось несподіване, вразити когось своїми діями" і у сучасній мові виступає омонімом до дієслова втяти в конкретному значенні "врізати". Показано, що цей предикат виник шляхом виокремлення з експресивно-оцінної ідіоми втяти до гапликів, що, своєю чергою, постала з українського народного анекдоту.