Зоогеографічний аналіз симуліїдофауни підзони мішаних лісів Європи - Капліч, Валерій Михайлович; Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Олександр Павлович; Kaplich, Valerii M.; Sukhomlin, Kateryna B.; Zinchenko, Oleksandr P. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано належність симуліїдофауни мішаних лісів до певних фауністичних комплексів. Здійснюючи зоогеографічний аналіз, враховували хорологічний підхід, особливості екології та біології видів, їх філогенетичні зв’язки, історію формування і видів, і фауністичних комплексів. У підзоні мішаних лісів Європи зареєстровано 65 видів мошок, що належать до 16 родів і п’яти триб. Ядро симуліїдофауни мішаних лісів становлять мошки з голарктичними, голарктично-орієнтальними та палеарктичними ареалами. На території дослідження не виявлено ендемічних видів, симуліїдофауна алохтонна і складається із представ¬ників бореального, борео-монтанного, середземноморського, давньосередземського та степового фауністичних комплексів. Бореальне поширення мають 43 види, що становить 66,2 %; середземноморсько-степове – 22 види, або 33,8 %. Таке співвідношення видів різних комплексів підтверджує змішаний характер симуліїдофауни регіону. Belonging of black fleas fauna mixed forests to certain faunal complexes analyzed in the work. Horology approach, especially ecology and biology of species, their phylogenetic relationships, history of the formation of both species and faunal assemblages into account during the zoogeographical analysis. 65 species of black fleas, belonging to 16 genera and 5 tribes recorded in the Europe subzone of mixed forests. Core of simuliid fauna mixed forests constitute a Holarctic black fleas, Holarctic and Oriental and Palaearctic ranges. The endemic species have been identified on the study area. Black fleas fauna is allochthonous and consists of representatives of the boreal, the boreal-montan, the mediterranean, the ancientmediterranean and the steppe faunal assemblages. 43 species are boreal distribution, which is 66,2 %. 22 species (33,8 %) – have a mediterranean-steppe spread. Mixed character of black fleas fauna region confirms this value different species of complexes.
Zoogeographical Analysis Fauna Simuliid Subzone of Europe Mixed Forests
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: мошки; зоогеографічний аналіз; мішані ліси; black flies; zoogeographical analysis; mixed forests