Актуальні проблеми профільного навчання за спортивним напрямом старшокласників - Дикий, Олег; Dukyi, Oleh (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Важливе завдання фізичного виховання – надання учням знань, формування вмінь та навичок, розвиток фізичних якостей та зміцнення здоров’я, що ефективно можуть здійснюватися в профільних класах спортивного напряму засобами обраного виду спорту. Завдання дослідження – визначити тенденції розвитку профільного навчання за спортивним напрямом старшокласників. Результати й висновки: організація профільного навчання старшокласників в загальноосвітніх навчальних закладах буде ефективною за умов пошуку можливостей оновлення спортивно-матеріальної бази шкіл, спроможної забезпечити реалізацію завдань спортивного профілю; постійної профорієнтаційної роботи з учнями старших класів із метою підвищення мотивації до здобуття спеціальної фізкультурної освіти; розробки навчально-методичних комплексів елективних курсів для поглиблення та розширення змісту профільних предметів. Important tasks of physical education such as formation of knowledge, abilities and skills and strengthening of health may be effectively realized in profile classes of sports orientation by means of the chosen kind of sport. The objective of the study is to define the tendencies of the development of profile sports oriented studying of senior pupils. The results and conclusions: organization of profile studying of senior pupils in general educational establishments will be effective in the following conditions: search of the opportunities to renovation of sports-material basis of schools which are capable of providing the accomplishment of tasks of the sports specialization; permanent career orientation work with senior pupils in order to enhance the motivation to obtain special physical education; development of the educational- methodological complexes of the elective courses in order to deepen and expand the content of the profile subjects.
The Problems of Sports Oriented Studying of Senior Pupils
Keywords: профільне навчання; старшокласники; спортивний напрям; pecialized education; senior students; sports orientation