Міжнародні системи та глобальний розвиток - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Tykhomyrova, Yevheniia B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Міжнародні системи як об’єкт наукового дослідження. Система наук про міжнародні відносини. Концептуально-теоретичні засади системних досліджень та системний підхід до аналізу міжнародних відносин. Структура і функції міжнародних систем. Структурні рівні системи міжнародних відносин. Системний підхід до вивчення історії міжнародних відносин. Системність Довестфальського світоустрою. Довестфальський етап міжнародних відносин, його головні ознаки. Виникнення явища міжнародних відносин. Вестфальська світополітича модель світу. Віденська міжнародна система. Версальсько-Вашингтонська система міжнародних відносин. Головні характеристики Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин. Постбіполярна міжнародно-політична система. Україна в постбіполярній системі міжнародних відносин. Особливості глобалізації та її наслідки. Поняття глобалізації. Теоретичне осмислення глобалізації та механізмів її формування. Глобалізм – неоліберальна концепція глобалізації. Альтерглобалізм як альтернатива глобалізмові. Формування іміджу глобалізації та транснаціональної ідентифікації. Глобальне управління і підходи до його реалізації. Національна держава в умовах глобалізації. Глобальний розвиток Європи.
Keywords: міжнародні системи; системний підхід; глобалізація; глобалізм